Boerderijmuseum de Pothaar

In boerderijmuseum De Pothaar is te zien hoe het Sallandse boerenleven er in vroeger tijden uitzag. Het voormalige deel is als oudheidkamer ingericht, met onder meer klederdrachten, foto’s, een familiearchief en werktuigen en gereedschappen.

De Pothaar 1767

De Pothaar dateert uit 1767. Sinds die tijd huisden vele generaties op de boerderij en lieten hun sporen na. Huidige bewoonster Alie Elmerink kan desgewenst beeldend vertellen over de geschiedenis van haar familie en over het leven op de boerderij.

Stijlkamers

Sinds de 18e eeuw is er op De Pothaar natuurlijk veel veranderd. In verschillende stijlkamers zijn klederdrachten, boeken, schilderijen en andere voorwerpen tentoongesteld, zodat bezoekers een goed idee krijgen van het boerenleven van vroeger tot nu. Boerin Alie Elmerink vertelt er graag boeiende verhalen.

Alie verzamelde jarenlang oude scherven, serviezen, foto’s en nog veel meer over de vroegere generaties op De Pothaar. Rituelen rond geboorte, trouwen en overlijden, landbouwwerktuigen, De Pothaar in oorlogstijd, Bathmen in foto’s, de mythen over de ‘spoken’ in het moeras rond de boerderij: er is véél te horen en te zien over de geschiedenis.